Potrebujeme na cesto:
180 g datlí
140 g hladkej múky
2 vajcia
1 kypriaci prášok
100 ml slovenského mlieka
100 ml horúcej vody
50 g kryštálového cukru
banán
Potrebujeme na polevu:
50 g slovenského masla
100 g tmavého cukru (trstinový/kokosový...)
75 ml slovenskej šľahačkovej smotany
hrsť datlí
Postup:
Datle (bez kôstky) nakrájame na štvrtiny, zalejeme 100 ml horúcej vody a necháme aspoň 20 minút zmäknúť. Z bielkov zatiaľ vymiešame tuhý sneh. Zvyšné ingrediencie zmixujeme dokopy, pridáme zmäknuté datle aj s vodou. Do cesta jemne zamiešame vyšľahané bielka. Do vymastenej a vysypanej formy vylejem cesto a dáme piecť na 180 °C na 25-30 minút.
Polevu pripravíme tak, že do malého hrnca dáme maslo, šľahačku s cukrom a na malom ohni necháme roztopiť bez miešania a potom skaramelizovať.
Bábovku po upečení necháme 10 minút vychladnúť a potom ju vyklopíme, polejeme polevou a ozdobíme pokrájanými datľami.