obrazok zahlavie

Datľová bábovka

Potrebujeme na cesto: 
180 g datlí
140 g hladkej múky 
2 vajcia 
1 kypriaci prášok 
100 ml slovenského mlieka 
100 ml horúcej vody 
50 g kryštálového cukru 
banán 

Potrebujeme na polevu: 
50 g slovenského masla 
100 g tmavého cukru (trstinový/kokosový...) 
75 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
hrsť datlí 

Postup: 
Datle (bez kôstky) nakrájame na štvrtiny, zalejeme 100 ml horúcej vody a necháme aspoň 20 minút zmäknúť. Z bielkov zatiaľ vymiešame tuhý sneh. Zvyšné ingrediencie zmixujeme dokopy, pridáme zmäknuté datle aj s vodou. Do cesta jemne zamiešame vyšľahané bielka. Do vymastenej a vysypanej formy vylejem cesto a dáme piecť na 180 °C na 25-30 minút.  
Polevu pripravíme tak, že do malého hrnca dáme maslo, šľahačku s cukrom a na malom ohni necháme roztopiť bez miešania a potom skaramelizovať. Bábovku po upečení necháme 10 minút vychladnúť a potom ju vyklopíme, polejeme polevou a ozdobíme pokrájanými datľami.