obrazok zahlavie

Deravé šišky

Potrebujeme: 
2 vajíčka 
125 ml vlažného slovenského mlieka 
2 PL kryštálového cukru 
50 g rozpusteného slovenského masla 
340 g hladkej múky 
2 ČL sušeného droždia 
olej 
práškový cukor 
škoricový cukor 

Postup: 
Vlažné mlieko dáme do misky s lyžicou teplej vody, lyžicou cukru a droždím, prikryjeme a necháme postáť až kým nevznikne kvások (asi 10 minút). Keď je kvások hotový, zapracujeme ho spolu s múkou, maslom, vajcami a zvyšným kryštálovým cukrom. Keď sa bude cesto už len trochu lepiť, presunieme ho na pomúčenú dosku a rukami vypracujeme hladké cesto, podľa potreby a lepivosti pridáme trošku múky. Cesto potom dáme do misky potretej olejom a necháme cca 1 hodinu vykysnúť na teplom mieste až kým sa objem cesta zdvojnásobí. Vykysnuté cesto prepracujeme, vyvaľkáme na hrúbku 1,5 cm, vykrajujeme väčšie kolieska a do ich stredu dierky podľa toho, aké veľké chceme. Vykrojené šišky necháme ešte asi hodinu vykysnúť na pomúčenej doske a potom vypražíme na oleji zo zlatohneda. Popri vyprážaní pripravíme zmes na obaľovanie tak, že zmiešame práškový cukor a škoricový cukor. Vypražené šišky necháme odkvapkať od oleja na papierovom obrúsku a ešte horúce obalíme v škoricovej cukrovej zmesi. Z tohto množstva cesta vyjde asi 15 stredne veľkých šišiek.