obrazok zahlavie

Domáca baklava

Potrebujeme:
6 plátov lístkového cesta
120 g slovenského masla
150 g mandlí
150 g vlašských orechov
1 KL mletej škorice
¼ KL muškátového oriešku

Na prípravu sirupu potrebujeme:
500 ml vody
500 g cukru
½ citrónu
½ celej škorice

Postup:
Orechy nahrubo posekáme a zmiešame ich so škoricou a muškátovým orieškom. Formu na pečenie vymastíme. Do formy dáme prvý plát cesta. Pokvapkáme ho rozpusteným maslom. Zakryjeme ho druhým plátom cesta, ktorý pokvapkáme rozpusteným maslom a potrieme orechovou zmesou. Tento postup zopakujeme aj s tretím plátom cesta. Ostatné tri pláty poukladáme na seba, avšak potrieme ich len rozpusteným maslom. Pečieme v rúre predhriatej na 150 °C asi 20 minút. Pripravíme si sirup. V hrnci zmiešame vodu, cukor, citrónovú šťavu a škoricu. Privedieme do varu. Horúcu baklavu polejeme vychladnutým sirupom. Pred servírovaním necháme odstáť, aby cesto nasiaklo sirup.