Potrebujeme na cesto:
250 g práškového cukru
400 g hladkej múky
250 g slovenského masla
1 PL sódy bikarbóna
3 vajcia
3 PL medu
trochu mlieka
Potrebujeme na plnku:
375 g slovenského masla
600 g sladeného Salka
pol šálky vlašských orechov
1 balíček kakaového Pikaa
Postup:
Nad parou rozpustíme 250 g masla, potom k nemu pridáme med, vajcia, práškový cukor, sódu bikarbónu a múku. Všetko spolu dobre premiešame. Ak je cesto príliš husté pridáme trocha mlieka a znova rozmiešame. Nakoniec cesto odvážime, a rozdelíme presne na tri rovnaké časti.
Na plytký plech dáme papier na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jednu časť cesta až po okraj. Pečieme v predhriatej rúre na 175 °C približne 12 minút. Cesto je hotové keď zhnedne a okraje začnú tmavnúť. Upečený plát cesta necháme vychladnúť na plechu, potom ho otočíme a okraje orežeme – s cestom narábame veľmi opatrne. Z každej strany orežeme cca 2cm. Zvyšné kúsky cesta vložíme do misky a prstami podrvíme na jemnú posýpku, ktorú neskôr použijeme na zdobenie koláča. Takto postupujeme pri všetkých troch plátoch cesta.
Na plnku vyšľaháme zmäknuté maslo do ktorého postupne primiešame sladené Salko. Plnku odvážime a rozdelíme na tri rovnaké časti.
Prvý plát cesta položíme na dosku a roztrieme naň tretinu plnky. Postup opakujeme aj s ostatnými plátmi cesta. Na posledný rozotrieme len tri štvrtiny zvyšnej plnky a 1/4 použijeme na potretie okrajov.
Vlašské orechy nasekáme na drobné kúsky. V malom poháriku rozmiešame Pikao s troškou studenej vody aby nebolo také husté. Vrch koláča posypeme posýpkou ktorú sme pripravili zo zvyškov cesta. Posýpku môžeme rukou veľmi jemne popritláčať aby sa spojila s plnkou a vytvorila tak ďalšiu vrstvu koláča. Na vrch vysypeme nasekané vlašské orechy a na dekoráciu pokvapkáme Pikaom.
Marlenku necháme aspoň hodinu po zostavení odpočívať mimo chladničky aby sa plnka vpila do cesta a koláč nebol suchý.