Potrebujeme:
350 g polohrubej múky
1 PL krupicového cukru
1 PL vanilkového cukru
1 kocku droždia
200 ml teplého slovenského mlieka
½ KL soli
70 g rozpusteného masla
žĺtok
domáci lekvár
práškový cukor na posypanie
Postup:
Do misky dáme preosiatu múku, cukor, soľ, rozpustené slovenské maslo a rozdrobené droždie. Postupne prilievame mlieko a vypracujeme cesto. Zakryjeme utierkou a necháme 30 minút vykysnúť na teplom mieste. Vyvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na obdĺžniky. Na každý kúsok cesta dáme domáci lekvár podľa chuti a vytvarujeme buchty. Pred pečením necháme buchty podkysnúť na plechu vyloženom papierom na pečenie približne 15 minút. Potrieme žĺtkom. Pečieme v rúre predhriatej na 175 °C približne 20 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.