obrazok zahlavie

Domáce makové rezy

Na cesto potrebujeme: 
300 g hladkej múky 
150 g slovenského masla 
120 g práškového cukru 
2 žĺtky 
1/2 balenia kypriaceho prášku 
50 ml slovenského mlieka 

Na plnku potrebujeme: 
50 g slovenského masla 
170 g práškového cukru 
170 g mletého maku 
50 g hrubej múky 
1/2 balenia kypriaceho prášku 
200 ml slovenského mlieka 
4 bielky 
citrónovú kôru 

Postup: 
V jednej miske vymiešame slovenské maslo, cukor a žĺtky do cesta, v druhej miske vymiešame preosiatu múku s kypriacim práškom a slovenské mlieko. Tieto zmesi dôkladne premiešame a vypracujeme si cesto. Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu časť cesta rovnomerne navrstvíme na vymastený a múkou vysypaný plech. Pripravíme si plnku tak, že všetky suroviny na plnku okrem bielkov zamiešame mixérom. Z bielkov si spravíme tuhý sneh. Opatrne ho zamiešame do plnky. Plnku rozotrieme na prvú vrstvu cesta. Na vrch dáme zvyšné cesto a popicháme ho vidličkou. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 25 až 30 minút.