obrazok zahlavie

Fašiangové šišky

Potrebujeme: 
500 g hladkej múky 
5 PL kryštálového cukru 
1 ks vajce 
2 ks žĺtkov 
300 ml slovenského mlieko s SK Oválom 
1/2 kocky droždia 
4 PL oleja 
3 PL rumu 
Štipka soli 

Na vrch: 
Slivkový džem 
Práškový cukor 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 35 minút odpočívať. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Na každú šišku dáme džem, pocukrujeme práškovým cukrom a máme hotovo.