Potrebujeme:
500 g hladkej múky
5 PL kryštálového cukru
1 ks vajce
2 ks žĺtkov
1/2 kocky droždia
4 PL oleja
3 PL rumu
Štipka soli
Na vrch:
Slivkový džem
Práškový cukor
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Z droždia, 1 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a lyžičky múky si pripravíme kvások. Do misy dáme múku, pridáme vajce, žĺtky, cukor, rum, olej, štipku soli, zvyšné mlieko a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme prikryté 35 minút odpočívať. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na plát s priemerom 2 cm. Vykrajujeme pohárom kolieska s priemerom 5 cm. Do každej šišky do stredu pichneme prstom a vytvoríme dierku pre džem. Necháme 15 minút odpočívať. Do hrnca nalejeme olej necháme ho rozpáliť a začneme do neho dávať šišky vždy tou stranou nadol, kde je dierka. Pretočíme a smažíme. Odkladáme ich na obrúsok, aby prebytočný tuk odkvapkal. Na každú šišku dáme džem, pocukrujeme práškovým cukrom a máme hotovo.