Potrebujeme:
225 g zmäknutého slovenského masla
125 g práškového cukru
1 vajce
1 ČL mandľového extraktu/arómy
1 vanilkový cukor
350 g hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL soli
100 g celých mandlí
50 g horkej čokolády
Postup:
V miske mixérom vymiešame maslo, cukor, vajce a mandľový extrakt/arómu. Postupne pridávame múku, kypriaci prášok a soľ. Potom rukami vymiesime kompaktné cesto, ktoré dáme odpočívať do chladničky na 20-30 minút. Medzitým dáme predhriať rúru na 160 °C.
Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu. Tou potom potrieme jednu stranu celých mandlí (alebo môžeme mandle aj namáčať, pokiaľ nemáme k dispozícii štetec, alebo chceme hrubšiu vrstvu čokolády).
Z vychladeného cesta tvarujeme rovnomerné šúľky do tvaru prsta a na znázornenie článkov jemne narežeme záhyby kože príborovým nožom. Na konce prstov pritlačíme mandľu, aby sme vytvorili priehlbinu, kam ju po upečení keksíkov prilepíme. Pripravené keksíky poukladáme s miernym rozostupom na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich 20 – 25 minút, až kým nezačnú jemne hnednúť. Po upečení ich necháme úplne vychladnúť. Potom do pripravených priehlbín prilepíme namaľované mandle troškou roztopenej čokolády tak, aby znázorňovali nechty. Necháme chvíľu odstáť, aby boli mandle pevne uchytené a podávame maškrtníkom.