obrazok zahlavie

Jablkovo-makový obrátený koláč

Potrebujeme: 
1500g najemno nastrúhaných jabĺk 
1 PL kryštálového cukru 
2 KL mletej škorice 
2 PL citrónovej šťavy 
6 vajec 
300 g polohrubej múky 
300 g práškového cukru 
½ balenia kypriaceho prášku 
200 ml oleja 
200 ml vlažnej vody 
150 g mletého maku 
trochu slovenského mlieka 
horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa na polevu 

Postup: 
Nastrúhané jablká dochutíme citrónovou šťavou, posypeme škoricou a cukrom a dusíme v hrnci. Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jablkovú hmotu. Rúru predhrejeme na 200 °C a pripravíme si cesto. Bielky oddelíme od žĺtkov. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme práškový cukor. Žĺtky pridávame po jednom. Do zmesi postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Dve tretiny cesta rovnomerne rozotrieme na jablkovú vrstvu. Do zvyšného cesta vmiešame mletý mak a taktiež pridáme trochu slovenského mlieka. Pečieme v predhriatej rúre približne 30 minút. Vychladnutý koláč obrátime. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a potrieme ňou koláč. Necháme stuhnúť v chladničke.