Potrebujeme:
1500g najemno nastrúhaných jabĺk
1 PL kryštálového cukru
2 KL mletej škorice
2 PL citrónovej šťavy
6 vajec
300 g polohrubej múky
300 g práškového cukru
½ balenia kypriaceho prášku
200 ml oleja
200 ml vlažnej vody
150 g mletého maku
trochu slovenského mlieka
horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa na polevu
Postup:
Nastrúhané jablká dochutíme citrónovou šťavou, posypeme škoricou a cukrom a dusíme v hrnci. Hlbší plech vystelieme papierom na pečenie, na ktorý rovnomerne rozotrieme jablkovú hmotu. Rúru predhrejeme na 200 °C a pripravíme si cesto. Bielky oddelíme od žĺtkov. K bielkom pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne zašľaháme práškový cukor. Žĺtky pridávame po jednom. Do zmesi postupne pridávame olej, vodu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Dve tretiny cesta rovnomerne rozotrieme na jablkovú vrstvu. Do zvyšného cesta vmiešame mletý mak a taktiež pridáme trochu slovenského mlieka. Pečieme v predhriatej rúre približne 30 minút. Vychladnutý koláč obrátime. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a potrieme ňou koláč. Necháme stuhnúť v chladničke.