Potrebujeme na cesto:
350 g hladkej múky
1 KL soli
2 PL ľadovej vody
Potrebujeme na plnku:
6 ks väčších jabĺk
100 g kryštálového cukru
1 KL škorice
1/4 KL muškátového oriešku
1 PL hladkej múky
Potrebujeme na potretie:
1 ks bielok
1 hrsť kryštálového cukru
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Vo väčšej miske si odvážime múku a pridáme soľ. Studené maslo nakrájame na kocky a nachystáme si naozaj studenú vodu. Maslo pridáme k múke, končekmi prstov čo najrýchlejšie vypracujeme mrveničku. Po lyžiciach pridávame ľadovú vodu, až kým cesto neutvorí jednotný, jemne lepivý celok.
Cesto rozdelíme na dve polovice, každú zabalíme do fólie a uložíme do chladničky aspoň na 4 hodiny, ideálne celú noc. Čím dlhšie bude cesto v chlade, tým lepšie s ním bude pracovať.
Jablká ošúpeme a nakrájame na cca 3 mm hrubé mesiačiky, ktoré uložíme do misky a zasypeme cukrom, škoricou a čerstvo zomletým muškátovým orieškom. Premiešame s múkou a ochutnáme, ak treba, pridáme cukor. Podľa chuti namiešanú zmes necháme odstáť cca 30 minút.
Prvú polovicu cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske na cca 0,5 cm hrubý kruh, ktorý pomocou valčeka premiestnime do nízkej okrúhlej formy. Formu nemastíme ani nevysýpame. Okraje odrežeme nožom a prípadné diery či pretrhnutia cesta upravíme priamo v miske. Na cesto navrstvíme marinované jabĺčka.
Druhú časť cesta vyvaľkáme na rovnakú hrúbku a pomocou noža vykrajujeme pásiky, ktoré postupne ukladáme na povrch koláča až vytvoríme mriežku. Povrch koláča potrieme bielkom a posypeme cukrom.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C zhruba 45 až 50 minút.
Upečený koláč necháme vychladnúť cca 30 minút aby sa nám neroztiekol pri podávaní.