Potrebujeme na cesto:
250 g hladkej múky
110 g slovenského masla
100 g práškového cukru
1 celé vajce
maslo na vytretie formičiek
Potrebujeme na krém:
250 ml smotany na šľahanie
250 g mäkkého tvarohu
200 g kyslej smotany
5 PL práškového cukru
300 g čerstvých jahôd
1 PL práškového cukru
300 g čerstvých jahôd
Postup:
Zmiešame múku, 100 g práškového cukru a 110 g masla, pridáme vajce a vymiesime hladké cesto. To zabalíme do fólie a dáme vychladiť do chladničky aspoň na 30 minút.
Teplovzdušnú rúru dáme predhriať na 160 °C spolu s prázdnym plechom na pečenie. Cesto po častiach vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a naplníme všetky košíčky. Okraje košíčkov orežeme, dno popicháme vidličkou a prekryjeme krúžkom papiera na pečenie. Pre zaťaženie nasypeme na papier na pečenie trochu suchých fazúľ. Formičky položíme na rozpálený plech a pečieme 15 minút. Potom odstránime fazule a papier na pečenie a pečieme ďalších 4-5 minút, až do zlatohneda. Potom košíčky vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a potom vyberieme z foriem.
Smotanu na šľahanie vyšľaháme. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu, práškový cukor a znova vyšľaháme.
Krémom naplníme košíčky a tie dáme do chladničky, najlepšie cez noc.
Jahody očistíme a nakrájame. Pred podávaním uložíme jahody na vychladené košíčky.