obrazok zahlavie

Jahodové košíčky

Potrebujeme na cesto: 
250 g hladkej múky 
110 g slovenského masla 
100 g práškového cukru 
1 celé vajce 
maslo na vytretie formičiek 

Potrebujeme na krém: 
250 ml smotany na šľahanie 
250 g mäkkého tvarohu 
200 g kyslej smotany
5 PL práškového cukru 
300 g čerstvých jahôd 
1 PL práškového cukru 
300 g čerstvých jahôd

Postup: 
Zmiešame múku, 100 g práškového cukru a 110 g masla, pridáme vajce a vymiesime hladké cesto. To zabalíme do fólie a dáme vychladiť do chladničky aspoň na 30 minút. Teplovzdušnú rúru dáme predhriať na 160 °C spolu s prázdnym plechom na pečenie. Cesto po častiach vyvaľkáme na hrúbku cca 5 mm a naplníme všetky košíčky. Okraje košíčkov orežeme, dno popicháme vidličkou a prekryjeme krúžkom papiera na pečenie. Pre zaťaženie nasypeme na papier na pečenie trochu suchých fazúľ. Formičky položíme na rozpálený plech a pečieme 15 minút. Potom odstránime fazule a papier na pečenie a pečieme ďalších 4-5 minút, až do zlatohneda. Potom košíčky vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a potom vyberieme z foriem. Smotanu na šľahanie vyšľaháme. Pridáme tvaroh, kyslú smotanu, práškový cukor a znova vyšľaháme. Krémom naplníme košíčky a tie dáme do chladničky, najlepšie cez noc. Jahody očistíme a nakrájame. Pred podávaním uložíme jahody na vychladené košíčky.