Potrebujeme na cesto:
75 ml slovenského plnotučného mlieka
¼ čerstvého droždia
125 g polohrubej múky
20 g kryštálového cukru
½ ČL citrónovej kôry
1 žĺtok
20 g slovenského masla
štipku soli
Potrebujeme na plnku:
225 ml slovenského mlieka
50 g kryštálového cukru
1 celé vajíčko
1 žĺtok
15 g vanilkového pudingu
25 g slovenského masla
300 g jahôd
Postup:
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, 1 PL múky a lyžicu cukru a necháme na teplom mieste približne 10 minút speniť. Vo veľkej miske zmiešame múku spolu s cukrom, citrónovou kôrou, žĺtkom a pripraveným kváskom. Po približne 5 minútach pridáme maslo a soľ vymiesime hladké cesto. Prikryjeme mokrou utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste 1 hodinu, až kým zdvojnásobí svoj objem.
Mlieko s cukru necháme v hrnci zovrieť. Medzitým všetky ostatné ingrediencie okrem masla rozmiešame metličkou dohladka. Do vaječnej zmesi prilejeme malé množstvo horúceho mlieka, aby sa vyrovnali teploty. Zmes prelejeme do mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Stiahneme z ohňa a vmiešame maslo. Prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a natrieme pudingom. Okraje necháme voľné, aby puding pri rolovaní nevytekal. Na puding poukladáme umyté, osušené a pokrájané jahody. Cesto pevne zrolujeme a nakrájame cca 8 rovnakých kúskov. Osie hniezda uložíme tesne vedľa seba do maslom vymastenej zapekacej misy a necháme ešte 20 minút oddýchnuť. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 až 30 minút.