Potrebujeme:
600 g hladkej múky
soľ
1 žĺtok
250 g slovenského masla
250 ml slovenského plnotučného mlieka
100 g mletých vlašských orechov
600 g nastrúhaných jabĺk
mletú škoricu
5 PL trstinového cukru
vajíčko na potieranie
šľahačkovú smotanu
Postup:
Z hladkej múky, štipky soli, žĺtka, masla a mlieka vypracujeme hladké cesto, ktoré potom dáme na chvíľu odpočinúť do chladničky. V miske zmiešame orechy a 2 PL trstinového cukru. V druhej miske zmiešame postrúhané jablká, škoricu a zvyšok cukru.
Vychladené cesto rozdelíme na tri časti a každú z nich vyvaľkáme na pomúčenej doske. Cestá rovnomerne posypeme najprv orechovou zmesou a potom jablkami so škoricou a cukrom. Potom ich zvinieme do rolády. Štrúdle prenesieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a potrieme ich rozmiešaným vajíčkom. Potom ich dáme piecť na 45 až 50 minút pri teplote 200°C. Vychladnutú štrúdľu podávame s čerstvo vymiešanou šľahačkou a posypanú práškovým cukrom.