obrazok zahlavie

Jednoduchá štrúdľa

Potrebujeme: 
600 g hladkej múky 
soľ 
1 žĺtok 
250 g slovenského masla 
250 ml slovenského plnotučného mlieka 
100 g mletých vlašských orechov 
600 g nastrúhaných jabĺk 
mletú škoricu 
5 PL trstinového cukru 
vajíčko na potieranie 
šľahačkovú smotanu 

Postup: 
Z hladkej múky, štipky soli, žĺtka, masla a mlieka vypracujeme hladké cesto, ktoré potom dáme na chvíľu odpočinúť do chladničky. V miske zmiešame orechy a 2 PL trstinového cukru. V druhej miske zmiešame postrúhané jablká, škoricu a zvyšok cukru. Vychladené cesto rozdelíme na tri časti a každú z nich vyvaľkáme na pomúčenej doske. Cestá rovnomerne posypeme najprv orechovou zmesou a potom jablkami so škoricou a cukrom. Potom ich zvinieme do rolády. Štrúdle prenesieme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie a potrieme ich rozmiešaným vajíčkom. Potom ich dáme piecť na 45 až 50 minút pri teplote 200°C. Vychladnutú štrúdľu podávame s čerstvo vymiešanou šľahačkou a posypanú práškovým cukrom.