Potrebujeme:
1 kg čerstvých jahôd
2 PL kryštálového cukru
1 PL kukuričného škrobu
kôru a šťavu z jednej limetky
225 g hladkej múky
2 PL kryštálového cukru
¼ ČL soli
120 g studeného slovenského masla s
SK OVÁLOM 120 g slovenskej kefíru/bieleho jogurtu s
SK OVÁLOM 1 vajce
1 vanilínový cukor
200 ml slovenskej šľahačkovej smotany s
SK OVÁLOM
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Rúru predhrejeme na 175 °C. Jahody umyjeme, nasypeme do menšieho hlbšieho plechu, pridáme 2 PL cukru, kukuričný škrob, limetkovú kôru aj šťavu a premiešame, aby sa jahody obalili.
V miske zmiešame múku, 2 PL cukru, soľ, studené maslo nakrájané na malé kocky. Túto zmes rukou rozmiešame až vznikne mrvenička. V druhej miske zmiešame kefír/jogurt s vajíčkom a vanilínovým cukrom, potom pridám k múkovej mrveničke. Miešame iba kým sa sypká a tekutá zmes ako-tak spoja. Takto pripravené cesto dávkujeme pomocou lyžíc priamo na jahody v plechu. Potom pečieme 40-50 minút, kým sa vrch sfarbí do zlata a jahody jemne bublajú.
Podávame jemne vychladnuté, s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.