obrazok zahlavie

Karamelové veterníky

Na karamelovú šľahačku potrebujeme:
200 g kryštálového cukru
700 ml slovenskej smotany na šľahanie

Na krém potrebujeme:
200 g práškového cukru
300 ml slovenského mlieka
6 žĺtkov
30 g kukuričného škrobu
500 g slovenského masla
1 vanilkový lusk

Na odpaľované cesto potrebujeme:
400 g hladkej múky
500 ml vody
150 ml oleja
8 vajec
1/2 KL soli

Na polevu potrebujeme:
400 g krupicového cukru
150 ml vody

Postup:
S prípravou karamelovej šľahačky začneme deň vopred. Cukor necháme skaramelizovať. 250 ml smotany na šľahanie privedieme k varu. Smotanu opatrne za stáleho miešania prilievame do karamelu. Scedíme a necháme vychladnúť cez noc. Na druhý deň zvyšnú smotanu vyšľaháme a primiešame k nej vychladnutý karamel. 

V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu s olejom. Za stáleho miešania prisypeme preosiatu múku. Vytvoríme hustú kašu. Hmotu odstavíme z ohňa, preložíme do misky a primiešavame jedno vajce za druhým. Vyšľaháme metličkami. Cesto striekame na vymastený plech do tvaru krúžkov za pomoci vrúbkovanej cukrárenskej špičky. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C asi 10 minút, keď sa korpusy nafúknu, znížime teplotu na 175 °C a rúru mierne pootvoríme. Korpusy dopečieme v pootvorenej rúre so zníženou teplotou približne 15 minút. 

Pripravíme si žĺtkový krém: žĺtky zmiešame s cukrom, prilejeme mlieko a obsah vanilkového lusku, uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Vychladnutú žĺtkovú zmes vymiešame so zmäknutým maslom. Vychladnuté korpusy prerežeme a naplníme žĺtkovým krémom. 

Polevu si pripravíme tak, že cukor necháme skaramelizovať, pričom postupne prilievame vodu. 

Na žĺtkový krém nastriekame vrecúškom karamelovú šľahačku, prekryjeme korpusom poliatym karamelovou polevou. Hotové veterníky necháme stuhnúť v chladničke.