obrazok zahlavie

Kávový chrbát

Potrebujeme na koláč: 
150 g horkej čokolády 
150 g slovenského masla 
4 celé vajcia 
120 g kryštálového cukru 
150 g mletých mandlí 
70 g hladkej múky 
50 g kakaa 
50 ml kávy 

Potrebujeme na polevu: 
125 g horkej čokolády 
100 ml slovenskej šľahačkovej smotany 

Postup: 
Čokoládu a maslo spolu roztopíme vo vodnom kúpeli. Bielky vyšľaháme spolu s cukrom do tuha. Žĺtky zmiešame s roztopenou čokoládovo-maslovou zmesou. Do tejto zmesi primiešame mandle, kakao, múku a potom opatrne vmiešame aj tuhý sneh. Cesto nalejeme do formy na srnčí chrbát, ktorú sme predtým vytreli maslom a vysypali trochou múky. Koláč pečieme na 170 °C asi 50 minút. Po vybratí z rúry ho necháme asi 20 minút vychladnúť, potom koláč opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Potom ho polejeme čerstvou kávou a necháme ju nasiaknuť do koláča. Pri príprave polevy v hrnci zohrejeme šľahačkovú smotanu, ale nenecháme ju zovrieť. Potom v nej roztopíme čokoládu, necháme trochu vychladnúť a polejeme ňou koláč. Ten necháme následne zatuhnúť. Podávame napríklad s čerstvou kávou.