obrazok zahlavie

Kokosový vankúšik

Potrebujeme na korpus: 
3 vajcia 
100 g práškového cukru 
150 g polohrubej múky 
2 ČL kypriaceho prášku do pečiva 
30 g roztopeného slovenského masla 
šťavu z jedného citróna 

Potrebujeme na krém: 
300 g kryštálového cukru 
6 bielkov 
340 g mäkkého slovenského masla 
1 balíček vanilínového cukru 
štipka soli 
kúsky sušeného kokosu 

Postup na prípravu korpusu: 
Celé vajíčka s cukrom vyšľaháme nad parou, až pokým zmes nezbledne, zdvojnásobí svoj objem a zohreje sa. Túto zmes prelejeme do studenej misky a šľaháme mixérom až kým vychladne. V druhej miske zmiešame múku a kypriaci prášok a preosejeme. Preosiatu múku s kypriacim práškom po častiach vmiešavame metličkou do vajíčkovej zmesi. Potom primiešame aj strúhaný kokos. Posledné pridáme do cesta roztopené maslo. Dno okrúhlej tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a okraje potrieme maslom. Cesto vylejeme do formy a pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Po vybratí z rúry necháme korpus oddychovať asi 15 minút, potom ho vyberieme z formy a necháme úplne vychladnúť. 

Postup na prípravu krému: 
V miske zmiešame bielka s cukrom a vanilínovým cukrom, potom dáme misku nad paru a miešame túto zmes až kým nie je horúca a všetok cukor sa rozpustil. Tento proces môže trvať asi 6-8 minút. Potom prelejeme zmes do studenej misky a šľaháme mixérom ďalších 6-8 minút, až kým zmes nezbledne a nevychladne. Potom nastavíme mixér na najslabšie šľahanie a postupne pridávame kúsky zmäknutého masla. Potom znovu zvýšime intenzitu šľahania na strednú, pridáme štipku soli a šľaháme 4-5 minút, až kým zmes nie je hladká a jednoliata. 

Príprava torty: 
Vrch vychladnutého korpusu popicháme špáradlom alebo vidličkou po celom povrchu a polejeme šťavou z jedného citróna. Necháme chvíľu odstáť, aby sa korpus dobre nasiakol. Potom potrieme celý vrch korpusu pripraveným krémom a posypeme ho kúskami sušeného kokosu.