obrazok zahlavie

Košík plný čučoriedok

Potrebujeme na cesto: 
250 g hladkej múky 
180 g studeného slovenského masla 
1 vaječný žĺtok 
2 PL studenej vody 

Potrebujeme na plnku: 
200 ml slovenskej šľahačkovej smotany 
1 ČL citrónovej šťavy 
250 ml jemného krémového tvarohu 
50 g kryštálového cukru 
200 g čučoriedok 

Postup: 
Múku a studené maslo rukou spolu zmiešame, až kým vznikne mrvenička. Pridáme žĺtok so studenou vodou a vypracujeme pevné cesto. Vyformujeme z neho placku, ktorú zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút. Potom uložíme cesto na pomúčenú plochu a vyvaľkáme ho na hrúbku 5 mm. Formičky na košíčky vymažeme tenkou vrstvou masla a potom vykrajujeme z cesta krúžky, ktorými plníme košíčky. Naplnené košíčky vložíme ešte na 15 minút do chladničky a potom ich pečieme cca 20-25 minút pri 170 stupňoch a dávame pozor, aby príliš nezhnedli a nevysušili sa. Pri príprave krému zmiešame varechou tvaroh s cukrom. V druhej miske vymixujeme šľahačku do tuha a jemne ju primiešame do tvarohu. Upečené a vychladnuté košíčky plníme krémom a na vrch poukladáme čerstvé umyté a osušené čučoriedky.