Potrebujeme na cesto:
250 g hladkej múky
180 g studeného slovenského masla
1 vaječný žĺtok
2 PL studenej vody
Potrebujeme na plnku:
200 ml slovenskej šľahačkovej smotany
1 ČL citrónovej šťavy
250 ml jemného krémového tvarohu
50 g kryštálového cukru
200 g čučoriedok
Postup:
Múku a studené maslo rukou spolu zmiešame, až kým vznikne mrvenička. Pridáme žĺtok so studenou vodou a vypracujeme pevné cesto. Vyformujeme z neho placku, ktorú zabalíme do fólie a dáme do chladničky na 30 minút. Potom uložíme cesto na pomúčenú plochu a vyvaľkáme ho na hrúbku 5 mm. Formičky na košíčky vymažeme tenkou vrstvou masla a potom vykrajujeme z cesta krúžky, ktorými plníme košíčky. Naplnené košíčky vložíme ešte na 15 minút do chladničky a potom ich pečieme cca 20-25 minút pri 170 stupňoch a dávame pozor, aby príliš nezhnedli a nevysušili sa.
Pri príprave krému zmiešame varechou tvaroh s cukrom. V druhej miske vymixujeme šľahačku do tuha a jemne ju primiešame do tvarohu.
Upečené a vychladnuté košíčky plníme krémom a na vrch poukladáme čerstvé umyté a osušené čučoriedky.