obrazok zahlavie

Kysnutý makový zapletanec

Potrebujeme na cesto: 
250 ml plnotučného slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
100 g roztopeného slovenského masla s SK OVÁLOM 
7 g sušeného droždia (1 balíček) 
2 PL kryštálového cukru 
500 g hladkej múky 
1 vajce na potretie 
½ ČL soli 

Potrebujeme na makovú plnku: 
200 ml plnotučného slovenského mlieka 
2 PL slovenského masla 
100 g mletého maku 
150 g práškového cukru 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Cukor, droždie a približne lyžicu múky rozpustíme v teplom mlieku. Kvások necháme postáť bokom na 15 minút. Múku si rozdelíme na dve polovice. Vo väčšej miske si najskôr vymiešame prvú polovicu múky, rozpustené vychladnuté maslo a kvások. Do druhej polovice múky zamiešame soľ a potom pridáme k zvyšku cesta. Cesto spracujeme a uložíme do misky vymastenej olejom, zakryjeme a necháme kysnúť 1 hodinu. Kým cesto vykysne, tak si pripravíme makovú plnku. V menšom hrnci zohrejeme mlieko s makom a povaríme približne 3 minúty. Následne zmes precedíme cez sitko a takto vzniknutú makovú kašu premiešame s maslom a cukrom. Plnku necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto prehnetieme a rozdelíme na dve polovice. Obe polovice vyvaľkáme na hrúbku asi 1 cm do tvaru obdĺžnika, potrieme vychladnutou plnkou a zrolujeme do dvoch šúľkov. Šúľky po strede narežeme tak, že na koncoch ich necháme spojené. Oba navzájom zapletieme spojíme do kruhu, pričom rozrezané časti by sa mali roztvoriť. Zapletanec opatrne premiestnime na pripravený plech s papierom na pečenie a necháme ešte na 15 minút podkysnúť pod utierkou. Zapletanec potrieme vyšľahaným vajíčkom a pečieme 30-35 minút pri teplote 180°C. Po upečení necháme úplne vychladnúť a podávame jemne poprášený práškovým cukrom.