Potrebujeme:
200 g hladkej múky
140g kryštálového cukru
2 vanilkové cukry
1 kypriaci prášok
5 vajec
500 ml plnotučného slovenského mlieka s
SK Oválom 200 ml slovenskej smotany na šľahanie s
SK Oválom 3 Pl práškového cukru
Štipku škorice
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Rúru vyhrejeme na 170ºC a formu na pečenie (30x20 cm) vystelieme papierom na pečenie.
Cesto: vajcia vyšľaháme spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom do bledej, nadýchanej peny. Šľaháme aspoň 10 minút, aby sa cukor roztopil. Potom do peny primiešanie preosiatu múku s kypriacim práškom a cesto zarovnáme do formy. Korpus pečieme najskôr na 170ºC 10 minút, potom na 150ºC ešte 30 minút. Medzitým si v miske premiešame smotanu, mlieko a práškový cukor. Upečený korpus vyklopíme, opatrne stiahneme papier na pečenie, korpus vrátime do formy, poprepichujeme špáradlom a zalejeme smotanovou zálievkou. Necháme postáť, kým sa zálievka nevsiakne. Potom na vrch rozotrieme kyslú smotanu vymiešanú s vanilkovým cukrom, koláč dáme vychladiť na aspoň 2 hodiny do chladničky a pred krájaním ho posypeme troškou škorice