Na cesto potrebujeme:
250 g kryštálového cukru
1 balenie vanilkového cukru
4 vajcia
5 PL slovenského mlieka
1 PL rumu alebo rumovej esencie
350 g polohrubej múky
1 balenie kypriaceho prášku
citrónovú šťavu
Na plnku potrebujeme:
200 g mletého maku
150 g práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
200 ml slovenského mlieka
1 ČL škorice
1 balenie vanilkového pudingu v prášku
Na posypanie potrebujeme:
práškový cukor
Postup:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom. Do zmesi pridávame olej, slovenské mlieko, rum, citrónovú šťavu a múku s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vyšľahaný sneh primiešame do cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy dáme polovicu cesta. Pripravíme si makovú plnku tak, že slovenské mlieko zohrejeme s cukrom a vanilkovým cukrom. V miske premiešame mak s pudingovým práškom a rumom. Prilejeme horúce slovenské mlieko, premiešame a necháme vychladnúť. Do cesta nalejeme makovú plnku, na ktorú rovnomerne nalejeme zvyšné cesto. Prikryjeme alobalom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 až 60 minút. Vychladnutú bábovku posypeme práškovým cukrom.