obrazok zahlavie

Maková bábovka

Na cesto potrebujeme: 
250 g kryštálového cukru 
1 balenie vanilkového cukru 
4 vajcia 
5 PL slovenského mlieka 
1 PL rumu alebo rumovej esencie 
350 g polohrubej múky 
1 balenie kypriaceho prášku 
citrónovú šťavu 

Na plnku potrebujeme: 
200 g mletého maku 
150 g práškového cukru 
1 balenie vanilkového cukru 
200 ml slovenského mlieka 
1 ČL škorice 
1 balenie vanilkového pudingu v prášku 

Na posypanie potrebujeme: 
práškový cukor 

Postup: Žĺtky vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom. Do zmesi pridávame olej, slovenské mlieko, rum, citrónovú šťavu a múku s kypriacim práškom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vyšľahaný sneh primiešame do cesta. Do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy dáme polovicu cesta. Pripravíme si makovú plnku tak, že slovenské mlieko zohrejeme s cukrom a vanilkovým cukrom. V miske premiešame mak s pudingovým práškom a rumom. Prilejeme horúce slovenské mlieko, premiešame a necháme vychladnúť. Do cesta nalejeme makovú plnku, na ktorú rovnomerne nalejeme zvyšné cesto. Prikryjeme alobalom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 40 až 60 minút. Vychladnutú bábovku posypeme práškovým cukrom.