obrazok zahlavie

Makové lupačky

Potrebujeme: 
350 ml slovenského mlieka 
140 g slovenského masla 
2 žĺtky 
1 balenie droždia 
800 g hladkej múky 
80 g práškového cukru 
1 KL vanilkovej esencie 
kôru z jedného citróna 
2 vaječné bielky na potretie 
2 hrste maku 

Postup: 
Sypké suroviny na cesto premiešame. Tekuté suroviny premiešame. Zo zmesi sypkých a tekutých surovín vypracujeme cesto. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste. Cesto rozdelíme na 8 dielov. Na pomúčenej doske z cesta vytvarujeme guľôčky. V strede spravíme pomúčenými prstami dierku a vytvarujeme krúžky. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme vaječným bielkom a posypeme makom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 20 až 25 minút.