obrazok zahlavie

Makové pirohy

Potrebujeme: 
650 g hladkej múky 
250 g vychladnutého slovenského masla 
200 ml vody 
½ PL cukru 
2 vajcia + jedno na potretie 
soľ 
150 g mletého maku 
200 ml slovenského mlieka 
hrozienka namočené v rume 
½ balenia vanilkového cukru 
práškový cukor podľa chuti + práškový cukor na posypanie 

Postup: 
Vychladnuté slovenské maslo zmiešame s múkou. Pridáme dve vajcia, soľ, cukor a vodu. Vypracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme vychladnúť asi hodinu v chladničke. Z maku, slovenského mlieka, vanilkového a práškového cukru vypracujeme makovú plnku. Do plnky pridáme aj hrozienka namočené v rume. Z vychladnutého cesta vykrojíme na pomúčenej doske kolieska, ktoré naplníme makovou plnkou. Cesto preložíme a pritlačíme po okrajoch. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vyšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre predhriatej na 200 °C približne 30 minút. Posypeme práškovým cukrom.