obrazok zahlavie

Makové slimáky

Potrebujeme na cesto: 
1 šálku slovenského mlieka 
2 celé vajcia 
½ šálky kryštálového cukru 
100 g slovenského masla 
3 ½ šálky hladkej múky 
30 g čerstvého droždia 
1 celé vajce na potretie cesta 

Potrebujeme na plnku: 
1 šálku maku (nemusí byť mletý) 
1 šálku práškového cukru 
1 ČL citrónovej kôry 
1 balíček vanilínového cukru 
50 g slovenského roztopeného masla 

Postup: 
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka. V miske si zatiaľ zmiešame múku s vajcami, cukrom a zmäknutým maslom. Po 10 minútach pridáme napučanú zmes z droždia a vymiesime cesto. Podľa potreby pridáme trošku mlieka alebo múky. Vymiesené hladké cesto necháme aspoň pol hodinu odpočívať prikryté na teplom mieste. Na plnku zmiešame mak, cukor, citrónovú kôru, vanilínový cukor a roztopené maslo. Cesto dáme pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a dobre ponatierame plnkou. Potom ho pevne zrolujeme a nakrájame na 2 cm hrubé slimáky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby mali medzi sebou dostatočné medzery, rukou ich jemne roztlačíme na okrúhlu placku. Každý kúsok poriadne natrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 °C cca 20 minút, do zhnednutia.