Potrebujeme na cesto:
1 šálku slovenského mlieka
2 celé vajcia
½ šálky kryštálového cukru
100 g slovenského masla
3 ½ šálky hladkej múky
30 g čerstvého droždia
1 celé vajce na potretie cesta
Potrebujeme na plnku:
1 šálku maku (nemusí byť mletý)
1 šálku práškového cukru
1 ČL citrónovej kôry
1 balíček vanilínového cukru
50 g slovenského roztopeného masla
Postup:
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka. V miske si zatiaľ zmiešame múku s vajcami, cukrom a zmäknutým maslom. Po 10 minútach pridáme napučanú zmes z droždia a vymiesime cesto. Podľa potreby pridáme trošku mlieka alebo múky. Vymiesené hladké cesto necháme aspoň pol hodinu odpočívať prikryté na teplom mieste.
Na plnku zmiešame mak, cukor, citrónovú kôru, vanilínový cukor a roztopené maslo. Cesto dáme pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku 1 cm a dobre ponatierame plnkou. Potom ho pevne zrolujeme a nakrájame na 2 cm hrubé slimáky. Poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie tak, aby mali medzi sebou dostatočné medzery, rukou ich jemne roztlačíme na okrúhlu placku. Každý kúsok poriadne natrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme na 180 °C cca 20 minút, do zhnednutia.