Potrebujeme na cesto:
500 g hladkej múky
75 g práškového cukru
1/2 ČL soli
1 vajce
65 g slovenského masla
250 ml slovenského mlieka
20 g droždia
vajce na potretie
Potrebujeme na náplň:
150 g maku
80 g cukru
150 ml slovenského mlieka
kôru z jedného citróna
Postup:
Z masla, cukru, vajíčka, soli, droždia, teplého mlieka a pol kila múky vypracujeme hladké cesto. Ktoré potom necháme aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste.
Medzitým pripravíme náplň. Mak pomelieme, nasypeme ho do hrnca, pridáme mlieko, cukor a citrónovú kôru. Zohrievame, až kým zmes nezhustne a potom necháme vychladnúť. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou.
Vznikne nám ako keby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme do jedného smeru. Rolku si následne obtočíme okolo prstu a koniec prilepíme zospodu. Uzlíky ukladáme na papier na pečenie s dostatočným rozostupom a potrieme ich rozmiešaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180°C približne 15-20 minút. Pred podávaním necháme uzlíky vychladnúť a potom ich ešte poprášime práškovým cukrom.