obrazok zahlavie

Makové uzlíky

Potrebujeme na cesto: 
500 g hladkej múky 
75 g práškového cukru 
1/2 ČL soli 
1 vajce 
65 g slovenského masla 
250 ml slovenského mlieka 
20 g droždia 
vajce na potretie 

Potrebujeme na náplň: 
150 g maku 
80 g cukru 
150 ml slovenského mlieka
kôru z jedného citróna 

Postup: 
Z masla, cukru, vajíčka, soli, droždia, teplého mlieka a pol kila múky vypracujeme hladké cesto. Ktoré potom necháme aspoň dve hodiny kysnúť na teplom mieste. Medzitým pripravíme náplň. Mak pomelieme, nasypeme ho do hrnca, pridáme mlieko, cukor a citrónovú kôru. Zohrievame, až kým zmes nezhustne a potom necháme vychladnúť. Z vykysnutého cesta vyvaľkáme tenký plát obdĺžnikového tvaru a celý ho potrieme náplňou. Vznikne nám ako keby roláda a tú nakrájame na prúžky hrubé cca 1-2cm. Každý prúžok zľahka natiahneme a stočíme do jedného smeru. Rolku si následne obtočíme okolo prstu a koniec prilepíme zospodu. Uzlíky ukladáme na papier na pečenie s dostatočným rozostupom a potrieme ich rozmiešaným vajíčkom. Pečieme pri teplote 180°C približne 15-20 minút. Pred podávaním necháme uzlíky vychladnúť a potom ich ešte poprášime práškovým cukrom.