Na cesto potrebujeme:
500 g hladkej múky
250 g slovenského masla
200 ml slovenského mlieka
20 g čerstvého droždia
3 PL múčkového cukru
1 vajce
1 žĺtok
štipku soli
Na plnku potrebujeme:
200 g mletého maku
150 g mletých orechov
120 g práškového cukru
1/2 balenia škoricového cukru
1 balenie vanilkového cukru
badián
50 ml teplého slovenského mlieka
1 ČL rumu alebo rumovej esencie
Postup:
Droždie si rozdrobíme v troške mlieka a vypracujeme si kvások. Múku zmiešame s
cukrom, slovenským maslom, vajcom, zvyšným mliekom a pridáme kvások. Cesto
necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnuté cesto si rozdelíme na tri časti.
Každú časť si vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru. Všetky
suroviny na plnku dôkladne premiešame. Cesto naplníme plnkou a zavinieme.
Uložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme podkysnúť ešte 15 minút.
Trochu popicháme vidličkou a záviny pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne 30 minút.
Náš tip:
Predtým, ako dáme závin do rúry ho môžeme posypať posekanými orechmi,
alebo ho po dopečení potrieme cukrovou polevou.