obrazok zahlavie

Makový mrežovník

Na cesto potrebujeme: 
2 hrnčeky polohrubej múky 
½ hrnčeka práškového cukru 
½ veľkého slovenského masla 
½ kypriaceho prášku 
¼ hrnčeka slovenskej kyslej smotany 
1 vajce + 1 vajce na potretie 

Na plnku potrebujeme: 
150 g maku 
5 PL slivkového lekváru 
3 PL práškového cukru 
50 g slovenského masla 

Postup: 
Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké cesto. Cesto rozdelíme na dve polovice. Polovicu cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske a vystelieme ňou vymastenú a múkou vysypanú formu na pečenie. Plnku si urobíme tak, že mak zmiešame s práškovým cukrom, lekvárom a roztopeným maslom. Cesto potrieme makovou plnkou. Z druhej polovice cesta si urobíme mriežku, ktorou prekryjeme makovú plnku. Cesto pritlačíme na okrajoch. Pred pečením mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 ° C približne 40 minút.