Potrebujeme:
400 g polohrubej múky
100 g hladkej múky
42 g čerstvého droždia
125 g kryštálového cukru
50 g mletých mandlí
štipku soli
nastrúhanú kôru z 1 citróna
3 žĺtka
1 celé vajca
50 g pokrájaných olúpaných mandlí
50 g hrozienok
1 vajce na potretie
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Múku preosejeme do misky a urobíme do nej priehlbinku, vlejeme 180-200 ml vlažného mlieka, rozdrobíme doň droždie, posypeme trochou múky a necháme speniť kvások – cca 30 minút. Potom pridáme cukor, žĺtky, vajce, mleté mandle, maslo, soľ a citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne a pevné cesto – ak je potrebné, pridáme trochu mlieka či múky. Cesto hnetieme zopár minút, zapracujeme doň aj väčšinu krájaných mandlí (zvyšok odložíme na ozdobu). Potom cesto uložíme do misky, poprášime múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne (cca 1-2 hodiny).
Vykysnuté cesto prehnetieme, zapracujeme doň hrozienka a vytvarujeme 2 bochníky. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie opäť necháme kysnúť aspoň 30 minút.
Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 180 °C. vykysnuté bochníky potrieme vyšľahaným vajcom, posypeme krájanými mandľami. Plech vložíme do rúry a pečieme 5 minút. Potom teplotu znížime na 130 °C a pečieme ešte 55 minút.
Podávame s maslom a lekvárom podľa chuti.