obrazok zahlavie

Mandľový mazanec

Potrebujeme: 
400 g polohrubej múky 
100 g hladkej múky 
200-250 ml slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
42 g čerstvého droždia 
125 g kryštálového cukru 
50 g mletých mandlí 
140 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
štipku soli 
nastrúhanú kôru z 1 citróna 
3 žĺtka 
1 celé vajca 
50 g pokrájaných olúpaných mandlí 
50 g hrozienok 
1 vajce na potretie 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Múku preosejeme do misky a urobíme do nej priehlbinku, vlejeme 180-200 ml vlažného mlieka, rozdrobíme doň droždie, posypeme trochou múky a necháme speniť kvások – cca 30 minút. Potom pridáme cukor, žĺtky, vajce, mleté mandle, maslo, soľ a citrónovú kôru. Vypracujeme vláčne a pevné cesto – ak je potrebné, pridáme trochu mlieka či múky. Cesto hnetieme zopár minút, zapracujeme doň aj väčšinu krájaných mandlí (zvyšok odložíme na ozdobu). Potom cesto uložíme do misky, poprášime múkou, zakryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť, kým nezväčší svoj objem dvojnásobne (cca 1-2 hodiny). Vykysnuté cesto prehnetieme, zapracujeme doň hrozienka a vytvarujeme 2 bochníky. Preložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie opäť necháme kysnúť aspoň 30 minút. Teplovzdušnú rúru vyhrejeme na 180 °C. vykysnuté bochníky potrieme vyšľahaným vajcom, posypeme krájanými mandľami. Plech vložíme do rúry a pečieme 5 minút. Potom teplotu znížime na 130 °C a pečieme ešte 55 minút. Podávame s maslom a lekvárom podľa chuti.