obrazok zahlavie

Metrový koláč

Na cesto potrebujeme: 
4 vajcia 
10 PL oleja 
8 PL teplej vody 
260 g práškového cukru 
260 g hladkej múky 
1 balenie kypriaceho prášku 

Na plnku potrebujeme: 
500 ml slovenského mlieka 
1 balenie zlatého klasu 
1 balenie vanilkového cukru 
250 g slovenského masla 
150 g práškového cukru 
čokoládu na polevu 

Postup: 
Žĺtky vymiešame s práškovým cukrom. Primiešame olej, teplú vodu, múku, kypriaci prášok a tuhý sneh, ktorý sme vyšľahali z bielkov. Cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej polovice cesta primiešame preosiate kakao. Kakaové aj biele cesto pečieme zvlášť vo vymastených a múkou vysypaných formách na srnčí chrbát v rúre predhriatej na 165 °C približne 20 minút. Po dopečení vyklopíme z formy a necháme vychladnúť. Cesto nakrájame na plátky. Zlatý klas si uvaríme v slovenskom mlieku, pridáme vanilkový cukor. Slovenské maslo vymiešame s práškovým cukrom a premiešame s vychladnutým pudingom. Nakrájané plátky cesta natierame plnkou, pričom striedame svetlú a tmavú časť cesta. Koláč potrieme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.