obrazok zahlavie

Mrkvovo tekvicová torta

Potrebujeme na koláč: 
200 g mrkvy 
150 g tekvice 
4 vajcia 
200 g kryštálového cukru 
1 balíček vanilkového cukru 
¼ ČL soli 
120 g hladkej múky
 2 PL škrobovej múčky 
¼ ČL mletého zázvoru 
½ ČL mletej škorice 
1 ČL prášku do pečiva 
100 g mletých vlašských orechov 
10 celých polovičiek vlašských orechov 
1 PL oleja 

Potrebujeme na krém: 
250 g Mascarpone 
250 g jemného slovenského tvarohu 
1 balíček vanilkového cukru 
4 PL práškového cukru 
50 g bielej čokolády 
1 PL masla 

Postup: 
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, okraje potrieme maslom a posypeme múkou. Očistenú mrkvu a tekvicu nastrúhame najemno. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pričom prisypeme 30 g cukru. Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým cukrom a so soľou do krémova. Zmiešame múku, škrobovú múčku, prášok do pečiva, škoricu a zázvor. Preosejeme do žĺtkovej zmesi, pridáme mrkvu, tekvicu a mleté orechy. Dôkladne premiešame, pridáme olej a spojíme so snehom z bielkov. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 50 minút. Či je cesto upečené zistíme tak, že do cesta zapichneme špajdľu. Ak je špajdľa po vytiahnutí z cesta suchá – cesto je upečené. Vyberieme ho z formy a necháme vychladnúť. 
Na krém vymiešame mascarpone, tvaroh, vanilkový a práškový cukor. Bielu čokoládu roztopíme s maslom a necháme mierne vychladnúť. Následne ju pridáme do krému a vymiešame do hladkého krému. Upečený korpus priečne prekrojíme. 1/3 krému nanesieme na spodnú časť korpusu a priklopíme vrchnou časťou. Navrch nanesieme zvyšný krém, uhladíme a ozdobíme celými polkami vlašských orechov.