Potrebujeme na koláč:
200 g mrkvy
150 g tekvice
4 vajcia
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
¼ ČL soli
120 g hladkej múky
2 PL škrobovej múčky
¼ ČL mletého zázvoru
½ ČL mletej škorice
1 ČL prášku do pečiva
100 g mletých vlašských orechov
10 celých polovičiek vlašských orechov
1 PL oleja
Potrebujeme na krém:
250 g Mascarpone
250 g jemného slovenského tvarohu
1 balíček vanilkového cukru
4 PL práškového cukru
50 g bielej čokolády
1 PL masla
Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, okraje potrieme maslom a posypeme múkou. Očistenú mrkvu a tekvicu nastrúhame najemno. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pričom prisypeme 30 g cukru. Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým cukrom a so soľou do krémova. Zmiešame múku, škrobovú múčku, prášok do pečiva, škoricu a zázvor. Preosejeme do žĺtkovej zmesi, pridáme mrkvu, tekvicu a mleté orechy. Dôkladne premiešame, pridáme olej a spojíme so snehom z bielkov. Cesto vylejeme do formy a pečieme cca 50 minút. Či je cesto upečené zistíme tak, že do cesta zapichneme špajdľu. Ak je špajdľa po vytiahnutí z cesta suchá – cesto je upečené. Vyberieme ho z formy a necháme vychladnúť.
Na krém vymiešame mascarpone, tvaroh, vanilkový a práškový cukor. Bielu čokoládu roztopíme s maslom a necháme mierne vychladnúť. Následne ju pridáme do krému a vymiešame do hladkého krému. Upečený korpus priečne prekrojíme. 1/3 krému nanesieme na spodnú časť korpusu a priklopíme vrchnou časťou. Navrch nanesieme zvyšný krém, uhladíme a ozdobíme celými polkami vlašských orechov.