Potrebujeme:
500 g polohruhej múky
150 g slovenského masla
250 ml slovenského plnotučného mlieka
1 balenie droždia
3 žĺtka
100 g kryštálového cukru
kôru z jedného citróna
100 g hrozienok alebo sušených brusníc
5 PL rumu
30 g mandľových lupienkov
1 bielok
práškový cukor na posypanie
Postup:
Hrozienka alebo brusnice naložíme na noc do rumu.
Premiešame spolu múku, citrónovú kôru, maslo, žĺtka, cukor a droždie rozmiešané s trochou cukru. Do zmesi primiešame hrozienka a podľa potreby prilievame mlieko. Cesto miesime aspoň 15 minút, musí byť vláčne a nelepivé. Takto vymiešané cesto necháme kysnúť hodinu, alebo až kým zdvojnásobí svoj objem. Potom ho rozdelíme na 9 rovnakých častí.
Tieto časti rozšúľame na rovnako dlhé vrkoče. Najprv upletieme spodnú časť zo štyroch častí. V strede nej spravíme dlaňou priehlbinu potrieme ju bielkom a uložíme na vrch druhú vrstvu vianočky z troch vrkočov. Na ňu tiež urobíme priehlbinu a uložíme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie budú dlhšie, aby konce prevísali. Tie prehneme pod vianočku, čím skryjeme zakončenia jednotlivých riadkov.
Vianočku dáme ešte nakysnúť na teplé miesto asi na 30 minút. Potom ju potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme v rúre vyhriatej na 170°C do zlatohneda približne 45 minút.