obrazok zahlavie

Nutellový kysnutý koláč

Potrebujeme: 
450 g hladkej múky 
štipku soli 
25 g droždia 
½ ČL kryštálového cukru 
30 g trstinového cukru 
200 ml slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
2 vajcia 
3 PL zmäknutého slovenského masla s SK OVÁLOM 
200 g Nutelly
múku na posypanie dosky 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Z vlažného mlieka, ½ čajovej lyžičky cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho na teplom mieste vykysnúť. Múku preosejeme a pridáme do nej štipku soli a cukor. Z vajíčok oddelíme žĺtky a bielky odložíme na potretie hotového koláča. Maslo necháme zmäknúť. Do pripravenej múky s cukrom a soľou pridáme žĺtky, kvások, maslo a všetko premiešame vareškou. Potom vymiesime cesto, bochník zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 40 minút. Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a vyformujeme valec, ktorý rozdelíme na 4 bochníčky. Každý rozvaľkáme na okrúhly plát hrubý cca 2-3 mm o priemere 26 cm, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a natrieme Nutellou trochu zohriatou vo varnom kúpeli. Postupne vyvaľkáme ďalšie pláty, ktoré potreté Nutellou kladieme na seba. Posledný plát už nepotrieme. Na takto pripravený koláč položíme do stredu malý pohárik a smerom od pohára k vonkajšiemu obvodu koláč rozkrojíme na 16 dielov. Postupne každé dva diely opatrne vytáčame od stredu v smere od seba 2x do vonkajšej strany a na koncoch navzájom spojíme. Postup opakujeme so všetkými dvojicami dielov. Hotovú hviezdu natrieme bielkom a pečieme v okrúhlej forme v rozohriatej rúre na 180 °C cca 20 minút. Po dopečení necháme vychladnúť a podávame. Najlepší je čerstvý alebo na druhý deň s mliekom či čajom.