obrazok zahlavie

Odpaľované koláčiky

Potrebujeme: 
125 ml slovenského plnotučného mlieka 
125 ml vody 
100 g slovenského masla 
3 g soli 
2 g kryštálového cukru 
150 g hladkej múky 
225 g vajec (vyšľahané spolu) 

Postup: 
Do hrnca s rúčkou dáme vodu, mlieko, maslo, soľ a cukor. Na miernom ohni zohrievame až do zovretia. Potom pridáme preosiatu múku a miešame 2-3 minúty, stále na ohni. Potom premiestnime cesto do plastovej misky a stále miešame, kým trochu vychladne. Keď je cesto na dotyk už len teplé, tak doň postupne primiešavame rozšľahané vajcia. Až kým sa vytvorí homogénne cesto. 
 Rúru predhrejeme na 175 °C. Cesto dáme do vrecka na zdobenie a vytvárame kruhy na papier na pečenie. Dávame pozor, aby boli rovnomerne hrubé. Mokrým prstom uhladíme cesto na spojoch kruhov. Pred vložením plechu do rúry do nej nafŕkame 3 PL vody, aby sa vytvorila para a okamžite vložíme plech do rúry. Pečieme 40-45 minút do zlatohneda. Cesto sledujeme, ale rúru neotvárame, pokiaľ plech nechceme naozaj vybrať, inak môžu koláčiky spľasnúť. 
 Vychladnuté koláčiky podávame s čerstvou šľahačkou alebo pudingom.