obrazok zahlavie

Okrúhly jablkovník

Potrebujeme: 
2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky 
1/2 hrnčeka vody 
230 g studeného slovenského masla 
1 PL kryštálového cukru 
700 g ošúpaných jabĺk 
1/3 hrnčeka kryštálového cukru 
1 PL mletej škorice 
1/2 ČL mletého muškátového orechu 
soľ 
šťavu z polovice citróna 
1 vajce 
1 slovenskú šľahačkovú smotanu 

Postup: 
V miske vymiešame múku, štipku soli, 1 PL cukru, studené maslo a trochu vody. Vymiesené nelepivé cesto odložíme na hodinu do chladničky alebo na 15 minút do mrazničky. Medzitým vyhrejeme rúru na 200°C. Ošúpané jablká pokrájané na tenké mesiačiky premiešame s 1/3 hrnčeka cukru, škoricou, citrónovou šťavou, štipkou soli, muškátovým orieškom a odložíme bokom. Cesto vyberieme z chladničky a necháme chvíľu postáť. Následne ho vyvaľkáme na pomúčenej doske do kruhu s priemerom asi 30 cm. Jablká naukladáme na cesto tak, aby zostal aspoň 5 cm okraj voľný. Ten na konci zahneme dovnútra koláča a vytvoríme nepravidelný tvar. Okraje potrieme vymiešaným vajíčkom a koláč dáme piecť asi na 50 minút. Pred podávaním necháme trochu vychladnúť a vrch ešte posypeme trochou škorice. Môžeme servírovať s čerstvo vyšľahanou šľahačkou.