obrazok zahlavie

Orechové košíčky

Potrebujeme na cesto: 
2 a ½ hrnčeka hladkej múky 
1 ČL kypriaceho prášku 
2 PL práškového cukru 
150 g Hery/Palmarínu 
1 balíček vanilkového cukru 
3 žĺtky 
1 ČL citrónovej kôry 

Potrebujeme na plnku: 
4 celé vajcia 
80 g slovenského masla 
4 – 5 PL práškového cukru 
1 balíček vanilkového cukru 
1 a ¼ hrnčeka mletých vlašských orechov 
2 – 3 PL piškótových omrviniek 
1 PL hrubej múky 
1 PL rumu 

Potrebujeme na polevu: 
100 g horkej čokolády 
2 – 3 PL stuženého tuku (Cery) 

Postup: 
Cesto vymiešame z múky, kypriaceho prášku, Hery, práškového cukru, vanilkového cukru, citrónovej kôry a žĺtkov. Zabalené ho dáme odpočívať do chladničky. Kým sa chladí cesto, pripravíme si plnku. Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, postupne zamiešame žĺtky, pomleté orechy, múku, rozmrvené piškóty, rum a štyri bielka vyšľahané do tuhého snehu. Vychladené cesto natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, okrúhlou formičkou/pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré potom vtláčame do vymastených formičiek na pečenie košíčkov. Potom ich naplníme pripravenou zmesou a pečieme pri teplote cca 200°C asi 10 minút – až kým majú svetlohnedý nádych. 
Po upečení a vychladnutí košíčky vyklopíme, polejeme čokoládovou polevou z roztopenej čokolády a Cery. Na záver ozdobíme čokoládovým či cukrovým posypom. Po stuhnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.