Potrebujeme na cesto:
2 a ½ hrnčeka hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
2 PL práškového cukru
150 g Hery/Palmarínu
1 balíček vanilkového cukru
3 žĺtky
1 ČL citrónovej kôry
Potrebujeme na plnku:
4 celé vajcia
80 g slovenského masla
4 – 5 PL práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 a ¼ hrnčeka mletých vlašských orechov
2 – 3 PL piškótových omrviniek
1 PL hrubej múky
1 PL rumu
Potrebujeme na polevu:
100 g horkej čokolády
2 – 3 PL stuženého tuku (Cery)
Postup:
Cesto vymiešame z múky, kypriaceho prášku, Hery, práškového cukru, vanilkového cukru, citrónovej kôry a žĺtkov. Zabalené ho dáme odpočívať do chladničky.
Kým sa chladí cesto, pripravíme si plnku. Maslo vymiešame s práškovým a vanilkovým cukrom, postupne zamiešame žĺtky, pomleté orechy, múku, rozmrvené piškóty, rum a štyri bielka vyšľahané do tuhého snehu.
Vychladené cesto natenko vyvaľkáme na pomúčenej doske, okrúhlou formičkou/pohárom vykrajujeme kolieska, ktoré potom vtláčame do vymastených formičiek na pečenie košíčkov. Potom ich naplníme pripravenou zmesou a pečieme pri teplote cca 200°C asi 10 minút – až kým majú svetlohnedý nádych.
Po upečení a vychladnutí košíčky vyklopíme, polejeme čokoládovou polevou z roztopenej čokolády a Cery. Na záver ozdobíme čokoládovým či cukrovým posypom. Po stuhnutí skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.