Potrebujeme na korpusy:
4 bielky
200 g kryštálového cukru
2 PL kukuričného škrobu
1 PL jablčného octu
Potrebujeme na krém:
250 ml slovenskej šľahačkovej smotany
60 g kvalitnej horkej čokolády
Potrebujeme na zdobenie:
250 ml slovenskej šľahačkovej smotany
postrúhanú horkú čokoládu
1 PL slovenského masla
Postup:
Rúru predhrejeme na 150°C. Dobre oddelené bielky dáme do misy robota a šľaháme na najvyšších otáčkach, kým nevznikne pevný sneh z bielkov. Prisypeme cukor a ďalej necháme robot šľahať, až dokým v snehu prestaneme cítiť kryštáliky cukru. Celková doba šľahania je asi 15 minút. Do vyšľahaného snehu dáme kukuričný škrob s jablčným octom a zľahka zamiešame. Zmesou naplníme cukrárske vrecko a na plech s papierom na pečenie tvarujeme korpusy s priemerom 6 cm. Dávka zmesi stačí na dva plechy tj. 18 korpusov. Pred vložením plechov do rúry znížime teplotu na 100°C a pečieme asi hodinu. Korpusy necháme po upečení tiež vychladnúť.
Zatiaľ pripravíme čokoládový krém na plnku. Smotanu na šľahanie nalejeme do hrnca a varíme, až kým smotana začne bublať a potom odstavíme. K horúcej smotane pridáme nalámanú čokoládu a po chvíľke zamiešame, aby sa čokoláda v smotane úplne rozpustila. Čokoládovú zmes dáme po vychladnutí na hodinu do chladničky.
Potom ju ručným mixérom šľaháme maximálne 2 minúty, inak sa prešľahá. Pre spevnenie krému ju dáme na 30 minút do chladničky.
Čokoládovým krémom naplníme zdobiace vrecko a nanesieme ho na polovicu upečených korpusov a druhou polovicou prikryjeme krém. Vznikne tak 9 koláčikov, ktoré po zlepení odložíme do chladu.
Čokoládu s 1 PL masla rozpustíme vo vodnom kúpeli a touto zmesou potrieme vrch každého koláčika, ktoré hneď potom vrátime do chladničky. Smotanu na šľahanie vyšľaháme a šľahačkou ozdobíme vrch koláčika. Na záver posypeme šľahačku postrúhanou čokoládou a hotové koláče skladujeme v chladničke. Pár minút pred podávaním ich necháme ohriať pri izbovej teplote, aby nebol krém príliš tuhý.