Potrebujeme:
150 g hladkej múky
350 g polohrubej múky
1 žĺtok
150 g slovenského masla
150 ml svetlého piva
150 ml slovenského mlieka
soľ
práškový a vanilkový cukor na obaľovanie
olej na vyprážanie
Postup:
Hladkú múku zmiešame s polovicou polohrubej múky, pridáme soľ a žĺtok. Pivo zmiešame s mliekom, zohrejeme na vlažnú teplotu a postupne prilievame k múkovej zmesi. Zamiesime mäkké cesto, položíme ho na dosku posypanú múkou a vyvaľkáme na hrúbku 1 až 1,5 cm.
Druhú polovicu polohrubej múky zmiešame so zmäknutým maslom a rozotrieme na rozvaľkané cesto. To zložíme ako lístkové cesto, necháme 20 minút oddychovať a potom cesto znovu rozvaľkáme a zložíme. Tento postup opakujeme dvakrát. Potom cesto rozvaľkáme na cca 0,5 cm, vykrojíme svoje obľúbené tvary na fánky, a v strede urobíme dierku. Postupne ich vyprážame na miernom ohni do zlatohneda. Hotové fánky necháme odkvapkať od oleja na papierovom obrúsku. Ešte teplé ich obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.