obrazok zahlavie

Poctivá štrúdľa

Potrebujeme: 
400 g hladkej múky 
štipka soli 
3 PL slnečnicového oleja 
1 vajce 
150 ml vody 

Plnka: 
Hrozienka namočené v rume 
800 g jabĺk 
citrónovú šťavu 
mletú škoricu 
120 g kryštálového cukru 
50 g strúhanky 
100 g slovenského masla s SK Oválom 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

Postup: 
Najskôr si namočíme hrsť hrozienok do rumu. Všetky ingrediencie na cesto spracujeme do hladkého, elastického cesta. Cesto treba spracovávať rukami aspoň 15 minút, aby sme dosiahli potrebnú konzistenciu. Cesto vložíme do misky ktorú sme vymastili kvapkou oleja, poobraciame, aby sa celé obalilo v oleji, zakryjeme fóliou a uložíme do chladničky na 30 minút. Jablká ošúpeme, pokrájame na malé kocky, v miske ich premiešame s citrónovou šťavou, pridáme cukor, škoricu, premiešame a odstavíme bokom. Na panvici opražíme strúhanku na rozpustenom masle. Vychladené cesto rozvaľkáme na tenký plát na obruse, ktorý sme vysypali múkou a potom ešte ťaháme zo všetkých strán, aby bol plát čo najtenší. Na štrúdľové cesto rozsypeme opraženú strúhanku, škoricové jablká a namočené hrozienka. Pomocou obrusu zrolujeme cesto do štrúdle, ktorú uložíme na papierom vystlaný plech a potrieme roztopeným maslom. Jablkovú štrúdľu pečieme v rúre vyhriatej na 190°C zhruba 20 až 25 minút. Vychladnutú štrúdľu posypeme práškovým cukrom, pokrájame na hrubšie kúsky a servírujeme.