obrazok zahlavie

Pomalé šišky

Potrebujeme na šišky: 
2 hrnčeky hladkej múky 
kôru z 1 citróna 
3 PL kryštálového cukru 
1 ČL sušeného droždia
½ ČL soli 
1/3 hrnčeka teplej vody 
2 vajcia (izbovej teploty) 
25 g slovenského masla (izbovej teploty, nakrájaného na kocky) 
olej na vyprážanie 

Potrebujeme na krém: 
½ hrnčeka kryštálového cukru 
2 šálky slovenského plnotučného mlieka 
1 slovenský hladký tvaroh 
1 vanilkový struk alebo 2 ČL vanilkového extraktu 
6 vaječných žĺtkov 
1/3 hrnčeka hladkej múky 

Postup: 
Mlieko nalejeme do hrnca a ohrievame pri miernom ohni. Nožom rozrežeme vanilkový struk pozdĺžne a vyškrabanú dužinu vložíme do mlieka spolu so strukom. Varíme asi 10 minút. Medzitým šľaháme žĺtky s cukrom, kým zdvojnásobia svoj objem a potom pridáme aj múku. Keď sa mlieko začne variť, prilejeme ho k žĺtkovej zmesi a dôkladne šľaháme, aby sa zmes nezrazila. Potom ju znovu prelejeme do hrnca, privedieme do varu a varíme asi 3 minúty do zhustnutia. Uvarený krém precedíme od vanilky, zmiešame ho s tvarohom, prikryjeme fóliou, aby nevznikla na povrchu koža a dáme do chladničky aspoň na 3 hodiny, alebo na celú noc. 

Múku zmiešame s citrónovou kôrou, cukrom, droždím a soľou. Do stredu sypkej zmesi nalejeme teplú vodu a premiešame. Pridáme vajcia a miesime, až kým sa nebude cesto odliepať od stien misky. Necháme ho chvíľu postáť a postupne po kockách pridáme maslo a vymiesime do hladkého cesta. Prikryjeme ho a necháme kysnúť 1-2 hodiny, až kým zdvojnásobí svoju veľkosť. Potom ho vyklopíme na pomúčenú podložku, premiesime rukami – asi dve minúty a vložíme naspäť do misy. Prikryjeme ho a necháme cez noc v chladničke. Odstáte cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na desať rovnakých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do pevnej a hladkej gule. Guľky poukladáme na mierne múkou posypaný plech s dostatočne veľkými medzerami, lebo šišky ešte nakysnú. Prikryjeme ich opäť fóliou a necháme kysnúť ďalšie 3-4 hodiny. 

Pripravíme si fritézu alebo panvicu na vyprážanie. Šišky smažíme po malých množstvách z každej strany približne dve minúty, kým nebudú zlatisté. Šišky necháme asi 15 minút mierne vychladnúť a plníme. Na boku každej šišky urobíme hlbšiu dierku, puding dáme do zdobiaceho vrecka a naplníme ním každú šišku. Platí, že radšej viac krému ako menej, aby bola každá šiška výdatne naplnená.