obrazok zahlavie

Ríbezľový koláč

Potrebujeme: 
220 g slovenského masla 
4 žĺtky 
200 g cukru 
citrónovú kôru 
vanilku 
4 bielky 
270 g polohrubej múky 
500 g ríbezlí 

Na cukrový sneh potrebujeme: 
200 g cukru 
1/8 l vody 
4 bielky 

Postup: 
Do vymiešaného masla dôkladne zamiešame cukor, žĺtky, citrónovú kôru a vanilku. Z bielkov si vyšľaháme sneh. Do zmesi striedavo pridávame sneh a preosiatu múku. Tortovú formu vymastíme a vysypeme múkou. Tortovú formu naplníme cestom. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C do zlatista. Na upečený korpus poukladáme ríbezle, na ne navrstvíme cukrový sneh. Cukrový sneh pripravíme rozpustením cukru v prevarenej vode a zmiešaním so snehom z vyšľahaných bielkov. Koláč vrátime do rúry a pečieme ešte približne 4 minúty.