obrazok zahlavie

Rýchle slivkovníky

Potrebujeme na cesto: 
500 g polohrubej múky 
1 balíček sušeného droždia 
300 ml slovenského plnotučného mlieka 
1,5 PL rastlinného oleja 
1,5 PL kryštálového cukru 
1/2 ČL soli 
2 celé vajcia 

Potrebujeme na plnku: 
250 g slovenského plnotučného tvarohu 
1 žĺtok 
1 balíček vanilkového cukru 
2 PL práškového cukru 
200 g sliviek 
2 PL rumu 
3 PL kryštálového cukru 
 
Postup: 
Z mlieka a droždia necháme vykysnúť kvások. Múku, vajcia, cukor, olej a soľ zmiešame, pridáme vykysnutý kvások a vypracujeme cesto, z ktorého urobíme bochník. Vyvaľkáme ho do kruhu na hrúbku asi 1 cm a hneď vykrajujeme kolieska pomocou pohára. Tvarohovú plnku pripravíme vymiešaním tvarohu, žĺtka, práškového a vanilkového cukru. Slivkovú plnku pripravíme povarením sliviek pokrájaných na polovice s 2 PL rumu a 3 PL kryštálového cukru kým trochu zmäknú, potom necháme šťavu odpariť a pred plnením vychladnúť. Do stredu každého urobíme jamku a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do jamiek vkladáme lyžičkou tvarohovú plnku a do jej stredu slivkovú plnku. Naplnené koláče nakoniec potrieme žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 25 minút.