obrazok zahlavie

Sladká šachovnica

Potrebujeme: 
5 vajec 
150 g kryštálového cukru 
125 g hladkej múky 
2 PL kukuričného škrobu 
30 g rozpusteného slovenského masla 
kakao 
horkú čokoládu 
slovenskú smotanu na šlahanie 
čokoládovú polevu 
slovenskú smotanu na šľahanie na ozdobenie 

Postup: 
Vajcia a cukor vyšľaháme do hustej zmesi. Prisypeme múku, kukuričný škrob a jemne premiešame. Po okrajoch prilejeme rozpustené slovenské maslo a opatrne ho vmiešame do zmesi. Vzniknuté cesto rozdelíme na dve polovice. Do jednej polovice cesta primiešame kakao, aby sa cesto sfarbilo nahnedo. Každú časť cesta upečieme zvlášť vo vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej tortovej forme v rúre predhriatej na 180 °C približne 20 až 25 minút. Každý upečený korpus necháme vychladnúť a priečne ho prekrojíme na dva pláty. Potrebujeme šablónu, pomocou ktorej z korpusu vyrežeme kruhy rôznych veľkostí. Následne tmavé a svetlé kruhy striedame tak, aby nám vznikli štyri okrúhle dvojfarebné pláty. Jednotlivé kruhy postupne sa zmenšujúcej veľkosti do seba pekne zapadajú, pretože boli vytvorené pomocou šablóny. Dvojfarebné pláty cesta, ktoré nám vznikli, pospájame čokoládovým krémom, ktorý sme si pripravili z horkej čokolády a slovenskej smotany na šľahanie. Celú tortu potrieme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť v chladničke. Zo slovenskej smotany na šľahanie vyšľaháme čerstvú šľahačku, ktorou tortu ozdobíme pred servírovaním.