Potrebujeme na cesto:
200 g hrozienok
180 ml vlažného jablkového džúsu
300 g vlažného slovenského plnotučného mlieka
14 g sušeného droždia alebo ekvivalent čerstvého
100 g kryštálového cukru
700 g hladkej múky
1 ČL soli
1 ČL mletej škorice
¼ ČL mletého muškátového orieška
¼ ČL kardamómu
75 g roztopeného slovenského masla
2 celé vajcia
Potrebujeme na potretie:
1 celé vajce
1 PL slovenského plnotučného mlieka
125 g hladkej múky
6 PL teplej vody
Potrebujeme na sirup:
500 g kryštálového cukru
30 ml vlažnej vody
320 ml vriacej vody
Postup:
Hrozienka zalejeme teplým jablkovým džúsom, prekryjeme a necháme postáť 20 minút. Vlažné mlieko zmiešame s 2 PL cukru, droždím a necháme stáť aspoň 10 minút, do spenenia. Vo veľkej mise zmiešame múku, zvyšok cukru, soľ, škoricu, muškátový oriešok a kardamóm. Do múkovej zmesi potom pridáme vajcia, maslo aj kvások a zmiešame dokopy, aby sa spojili. Hrozienka zlejeme od džúsu, pridáme ich do cesta, džús nepotrebujeme, a vymiesime hladké nelepivé cesto. Čistú misku potrieme olejom, hotové cesto v ňom vyváľame, aby bolo rovnomerne pokryté olejom a zakryté necháme kysnúť asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
Po vykysnutí cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku a rozdelíme na 12 rovnakých častí. Z každej vyrobíme rovnomernú guľôčku. Menší plech vymastíme maslom alebo olejom a ukladáme doň guľôčky cesta, pričom medzi nimi nechávame menšiu medzeru. Plech zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať asi 30 minút, kým znovu nepodkysnú.
V malej miske spolu vidličkou vyšľaháme jedno vajíčko a 1 PL mlieka, touto zmesou potrieme podkysnuté buchtičky.
V druhej miske miešame 125 g múky s vodou, ktorú k múke pridávame postupne po lyžiciach. Túto zmes dáme do plastové vrecka (alebo vrecka na zdobenie), odstrihneme rožtek a na buchtičky vytvoríme mriežku tak, aby išla cez stred každej buchty. Pečieme v rúre predhriatej na 190 °C do zlatohneda 20-25 minút.
Sirup uvaríme tak, že v menšom hrnci zmiešame 100 g cukru a vlažnú vodu. Na miernom ohni necháme variť bez miešania, až kým cukor skaramelizuje do zlata. Hrniec dáme preč zo sporáka, primiešame vriacu vodu a zvyšok cukru. Na miernom ohni znovu varíme až kým sirup nezačne jemne bublať, nemiešame. Necháme ho zhustnúť, varíme cca 20 minút. Pred potieraním buchiet ho necháme vychladnúť. Množstvo sirupu je na viac dávok pečenia. Sirup dodá buchtičkám sladkú karamelovú chuť a bráni ich vysychaniu, takže dlho zostanú jemné a vláčne.