obrazok zahlavie

Slivkové tortičky

Potrebujeme: 
250 g slovenského masla 
1 ks vaječného žĺtka 
250 g hladkej múky 
trochu vody 
1 ČL soli 
1 PL octu 
50 ml rumu 
1ČL škoricového cukru 
20 g hnedého cukru 
1 vajce 
slivky 

Príprava cesta: 
Z múky odoberieme za hrsť a a spracujeme ju s maslom. Sformujeme asi 25 cm štvorec a dáme na chladné miesto, nie však do chladničky. Zo zvyšku múky, žĺtku, soli, octu a vody vymiesime cesto, vyvaľkáme ho do väčšieho štvorca. Krížom naň položíme štvorec masla, okraje cesta preložíme ako obálku a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Potom ho prelozíme 3x na seba, vyvaľkáme opäť do tvaru obdĺžnika. Zopakujeme to tri krát a necháme cesto pol hodiny odstáť vo vlhkej utierke. Zopakujeme proces vaľkania a odpočívania dva krát a cesto je hotové. 

Príprava koláča: 
 Slivky vykôstkujeme, pokrájame na mesiačiky a v miske zmiešame cukor s rumom a škoricovým cukrom. Slivky necháme aspoň pol hodiny máčať v rume. Cesto vyvaľkáme na hrúbku pár milimetrov, vykrojíme kolieska alebo iný tvar podľa vkusu. Kolieska potrieme rozšľahaným vajcom a položíme na mesiačiky nakrájané slivky. Hotové poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 10 až 15 minút pri 200 °C.