obrazok zahlavie

Štrúdľa so slivkami a vlašskými orechmi

Potrebujeme: 
250 g hladkej múky 
2 vaječné žĺtky 
2 PL olivového oleja 
štipku soli 
125 ml vlažnej vody 
50 g tekutého masla 
slivky 
škoricový cukor 
vlašské orechy 
vanilkový cukor 
slovenské maslo 
práškový cukor 

Postup: 
V miske zmiešame múku, soľ, žĺtky a vlažnú vodu. Vypracujeme pružné cesto. Cesto vyberieme z misky a poriadne premiesime. Premiesený bochník cesta natrieme horúcim tekutým maslom. Zakryjeme ho utierkou a necháme ho 30 minút odpočívať. Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku tak, že zmiešame odkôstkované a nakrájané slivky, nasekané vlašské orechy, škoricový cukor a vanilkový cukor. Bochník cesta rozdelíme na polovicu, vyvaľkáme na pomúčenej doske. Potom cesto z dosky preložíme na čistú suchú utierku a natrieme vrch tekutým maslom. Následne vložíme ruky pod cesto a opatrne ho vyťahujeme smerom von, až bude tenké a pokryje celú utierku. Polovicu cesta posypeme plnkou. Za pomoci utierky štrúdľu zavinieme. Rovnaký postup opakujeme s druhou polovicou cesta. Obe štrúdle uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pred vložením do trúby potrieme roztopeným slovenským maslom. Pečieme v rúre predhriatej na 180°C približne 25 až 30 minút. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.