obrazok zahlavie

Tekvicová bábovka

Potrebujeme na bábovku: 
2 šálky hladkej múky 
1 šálku mletých vlašských orechov
¾ šálky kryštálového cukru 
2 ČL perníkového korenia
1 ČL sódy bikarbóny 
400 g tekvicového pyré 
½ šálky roztopeného slovenského masla 
¾ šálky slovenského kefíru
4 celé vajíčka 

Potrebujeme na polevu:
100 g slovenskej smotanovej nátierky 
50 g práškového cukru 
1 balíček vanilínového cukru 
3-4 PL slovenského mlieka 

 Postup: 
Na tekvicové pyré potrebujeme Hokkaido alebo maslovú tekvicu. Dobre ju umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájame na kocky. Tie varíme v pare alebo priamo v horúcej vode asi 15 minút, do zmäknutia. Uvarenú tekvicu popučíme alebo rozmixujeme na hladkú kašu. K tekvicovému pyré pridáme olej, kefír a vajíčka dobre premiešame.
V druhej miske zmiešame múku s mletými orechmi, korením, cukrom a sódou bikarbónou. 
Do suchej zmesi vlejeme tekvicovú a dôkladne premiešame. Bábovkovú formu vymažeme olejom a vysypeme troškou múky. Potom do nej opatrne vlejeme cesto a formu pobúchame dnom o linku, aby sa uvoľnili bublinky. Pečieme na 180 °C cca 50 - 55 minút, kontrolujeme špáradlom, či je bábovka už hotová, aby sme ju zbytočne nevysušili. 

Polevu pripravíme vyšľahaním smotanovej nátierky, práškového aj vanilínového cukru a mlieka. Podľa konzistencie môžeme pridať ešte cukor či mlieko, ak by bola nátierka príliš riedka alebo hustá. 
Po upečení necháme bábovku aspoň pol hodinu chladnúť vo forme a až potom ju vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Potom ju ozdobíme polevou.