Potrebujeme na bábovku:
2 šálky hladkej múky
1 šálku mletých vlašských orechov
¾ šálky kryštálového cukru
2 ČL perníkového korenia
1 ČL sódy bikarbóny
400 g tekvicového pyré
½ šálky roztopeného slovenského masla
¾ šálky slovenského kefíru
4 celé vajíčka
Potrebujeme na polevu:
100 g slovenskej smotanovej nátierky
50 g práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
3-4 PL slovenského mlieka
Postup:
Na tekvicové pyré potrebujeme Hokkaido alebo maslovú tekvicu. Dobre ju umyjeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájame na kocky. Tie varíme v pare alebo priamo v horúcej vode asi 15 minút, do zmäknutia. Uvarenú tekvicu popučíme alebo rozmixujeme na hladkú kašu.
K tekvicovému pyré pridáme olej, kefír a vajíčka dobre premiešame.
V druhej miske zmiešame múku s mletými orechmi, korením, cukrom a sódou bikarbónou.
Do suchej zmesi vlejeme tekvicovú a dôkladne premiešame.
Bábovkovú formu vymažeme olejom a vysypeme troškou múky. Potom do nej opatrne vlejeme cesto a formu pobúchame dnom o linku, aby sa uvoľnili bublinky. Pečieme na 180 °C cca 50 - 55 minút, kontrolujeme špáradlom, či je bábovka už hotová, aby sme ju zbytočne nevysušili.
Polevu pripravíme vyšľahaním smotanovej nátierky, práškového aj vanilínového cukru a mlieka. Podľa konzistencie môžeme pridať ešte cukor či mlieko, ak by bola nátierka príliš riedka alebo hustá.
Po upečení necháme bábovku aspoň pol hodinu chladnúť vo forme a až potom ju vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Potom ju ozdobíme polevou.