Potrebujeme:
250 g slovenského tvarohu
70 g slovenského masla
250 g hladkej múky
2 vajíčka
2 PL rumu
½ ČL sódy bikarbóny
1 balíček vanilkového cukru
práškový cukor
olej
Postup:
Najprv zmiešame tvaroh, vajíčka, rum a maslo, potom prisypeme múku, sódu bikarbónu a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto necháme v chladničke odpočívať asi hodinu. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na štvorec asi 4 – 5 mm hrubý a rozkrájame na štvorce, obdĺžniky alebo kosoštvorce podľa želania. Každý vyrezaný tvar ešte v strede narežeme, aby sa fánky vypražili čo najrýchlejšie a nenasiakli olejom. Odvážnejšie kuchárky môžu skúsiť aj poprekrúcať cesto do zaujímavých tvarov. Fánky vysmážame na horúcom oleji z oboch strán. Hotové sú, keď získajú z oboch strán zlatistú farbu a celé sa nafúknu. Necháme ich odkvapkať od oleja na papierovom obrúsku a potom obalíme v zmesi z práškového a vanilkového cukru.