obrazok zahlavie

Tvarohové fánky

Potrebujeme: 
250 g slovenského tvarohu 
70 g slovenského masla 
250 g hladkej múky 
2 vajíčka 
2 PL rumu 
½ ČL sódy bikarbóny 
1 balíček vanilkového cukru 
práškový cukor 
olej 

Postup: 
Najprv zmiešame tvaroh, vajíčka, rum a maslo, potom prisypeme múku, sódu bikarbónu a vypracujeme hladké cesto. Hotové cesto necháme v chladničke odpočívať asi hodinu. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na štvorec asi 4 – 5 mm hrubý a rozkrájame na štvorce, obdĺžniky alebo kosoštvorce podľa želania. Každý vyrezaný tvar ešte v strede narežeme, aby sa fánky vypražili čo najrýchlejšie a nenasiakli olejom. Odvážnejšie kuchárky môžu skúsiť aj poprekrúcať cesto do zaujímavých tvarov. Fánky vysmážame na horúcom oleji z oboch strán. Hotové sú, keď získajú z oboch strán zlatistú farbu a celé sa nafúknu. Necháme ich odkvapkať od oleja na papierovom obrúsku a potom obalíme v zmesi z práškového a vanilkového cukru.