Na cesto potrebujeme:
1 PL kryštálového cukru
250 ml slovenskej smotany na šľahanie s
SK OVÁLOM 30 g droždia
80 g práškového cukru
1 balenie vanilkového cukru
2 ks žĺtok
500 g hladkej múky
1 štipka soľ
Na tvarohovú plnku potrebujeme:
500 g hrudkovitý slovenský tvaroh s
SK OVÁLOM 100 g kryštálového cukru
2 ks žĺtka
1 KL škorice
Potretie:
1 ks žĺtka
1 PL mlieka
Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom.
Postup:
Do hrnčeka nalejeme vlažné mlieko, pridáme lyžičku cukru a čerstvé droždie. Necháme bokom približne 15 minút, aby vzišiel kvások. Potom do misy pridáme mäkké maslo, žĺtky, preosiatu múku, vyšľahanú šľahačku, vanilkový a práškový cukor. Pridáme štipku soli a vypracujeme hladké cesto, zakryjeme utierkou, odložíme a necháme kysnúť asi 60 minút na teplom mieste.
Medzitým ako nám cesto kysne, pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh, maslo, žĺtka, cukor, škoricu si zmiešame v miske, a podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na doske a z cesta postupne vykrojíme kolieska pomocou hrnčeka alebo väčšej formičky. Následne stred koliesok vyplníme tvarohovou plnkou. Kolieska uložím preložíme na maslom vymastený plech a necháme približne 10 minút kysnúť. Žĺtok si zmiešame s mliekom a potrieme ním kraje koliesok. Koláče pečieme na v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom a podávame.