obrazok zahlavie

Tvarohové moravské koláče s kysnutým cestom

Na cesto potrebujeme:
 100 ml slovenského mlieka s SK OVÁLOM 
 1 PL kryštálového cukru 
 120 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
 250 ml slovenskej smotany na šľahanie s SK OVÁLOM 
 30 g droždia 
 80 g práškového cukru 
 1 balenie vanilkového cukru 
 2 ks žĺtok 
 500 g hladkej múky 
 1 štipka soľ 

 Na tvarohovú plnku potrebujeme: 
 500 g hrudkovitý slovenský tvaroh s SK OVÁLOM 
 125 g slovenského masla s SK OVÁLOM 
 100 g kryštálového cukru
 2 ks žĺtka 
 1 KL škorice 
 
Potretie
 1 ks žĺtka 
 1 PL mlieka 

Podporujte slovenských farmárov a mliekarov, kupujte výrobky s SK oválom. 

 Postup: 
 Do hrnčeka nalejeme vlažné mlieko, pridáme lyžičku cukru a čerstvé droždie. Necháme bokom približne 15 minút, aby vzišiel kvások. Potom do misy pridáme mäkké maslo, žĺtky, preosiatu múku, vyšľahanú šľahačku, vanilkový a práškový cukor. Pridáme štipku soli a vypracujeme hladké cesto, zakryjeme utierkou, odložíme a necháme kysnúť asi 60 minút na teplom mieste. Medzitým ako nám cesto kysne, pripravíme si tvarohovú plnku. Tvaroh, maslo, žĺtka, cukor, škoricu si zmiešame v miske, a podľa chuti môžeme pridať aj hrozienka. Vykysnuté cesto si rozvaľkáme na doske a z cesta postupne vykrojíme kolieska pomocou hrnčeka alebo väčšej formičky. Následne stred koliesok vyplníme tvarohovou plnkou. Kolieska uložím preložíme na maslom vymastený plech a necháme približne 10 minút kysnúť. Žĺtok si zmiešame s mliekom a potrieme ním kraje koliesok. Koláče pečieme na v rúre vyhriatej na 180 stupňov približne 25 minút. Po vychladnutí môžeme posypať práškovým cukrom a podávame.