obrazok zahlavie

Tvarohovo-makový koláč

Na cesto potrebujeme: 
250 g polohrubej múky 
1 KL kypriaceho prášku 
2 žĺtky 
150 g slovenského masla 
60 g práškového cukru 

Na makovú plnku potrebujeme: 
200 g mletého maku 
hrozienka 
60 g práškového cukru 
škoricový cukor 
50 g roztopeného masla 
2 PL citrónovej šťavy 
3 PL slivkového lekváru 

Na tvarohovú plnku potrebujeme: 
250 g slovenského mäkkého tvarohu 
60 g práškového cukru 
2 vajcia 
2 PL hrubej múky 
slovenskú kyslú smotanu 

Na vrch potrebujeme: 
dve jablká 
100 g slovenského masla 
4 až 5 PL hrubej múky 
5 až 6 PL kryštálového cukru 
lístky mäty 

Postup: 
Hrozienka zalejeme horúcou vodou a necháme ich napučať. Zo surovín na cesto vypracujeme hladké cesto. Cesto vyvaľkáme a prenesieme do formy vymazanej maslom a vysypanej múkou. Z cesta vyformujeme aj okraje. Pripravíme si makovú plnku. Do pomletého maku, pridáme práškový cukor, scedené hrozienka, citrónovú šťavu, slivkový lekvár, rozpustené slovenské maslo a škoricový cukor. Makovú plnku navrstvíme na cesto. Pripravíme si tvarohovú plnku tak, že dohladka vymiešame slovenský tvaroh, slovenskú kyslú smotanu, 2 PL hrubej múky, práškový cukor a žĺtky. Do plnky primiešame sneh. Tvarohovú plnku rovnomerne natrieme na makovú plnku. Na plnku rovnomerne uložíme pokrájané jablká, z ktorých sme odstránili jadrovníky. Posypeme mrveničkou, ktorú sme si spravili zo slovenského masla, hrubej múky a kryštálového cukru. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C približne približne hodinu. Po dopečení ozdobíme mätovými lístkami.