obrazok zahlavie

Tvarožník so škoricou

Potrebujeme na cesto: 
200 g polohrubej múky 
200 g hladkej múky 
štipku soli 
250 g slovenského masla 
1 balenie prášku do pečiva 
200 g práškového cukru 
4 žĺtky 

Potrebujeme na plnku: 
1000 g slovenského hladkého tvarohu 
3 celé vajcia 
250 g kryštálového cukru 
2 balíčky vanilkového cukru 
100 g slovenského masla 

Potrebujeme navrch: 
4 PL roztopeného slovenského masla 
1 PL mletej škorice 
4 PL kryštálového cukru 

Postup na prípravu plnky: 
Do misky dáme tvaroh, vajcia, cukor, vanilkový cukor, vychladnuté roztopené maslo a šľaháme kým sa ingrediencie nespoja do hladkého krému. 

Postup na prípravu cesta: 
Do múky vmiešame soľ, cukor a prášok do pečiva, rozmrvíme zmäknuté maslo, spoločne so žĺtkami vypracujeme cesto. Môžeme pridať 1-2 PL mlieka, ak by bolo cesto príliš tuhé. Vymiesené ho dáme odpočinúť do chladničky asi na hodinu. Potom cesto rozdelíme na dve časti. Obe polovice vyvaľkáme na veľkosť plechu (na recept použijeme plech štandardnej veľkosti) - priamo na papieri na pečenie, cesto prenesieme s papierom na plech, natrieme náplň a prikryjeme druhou vyvaľkanou časťou. 

Vrchné cesto štetcom potrieme roztopeným maslom a rovnomerne posypeme cukrom zmiešaným so škoricou. Pečieme cca 180 - 200 °C asi 40 minút, až kým vrch neskaramelizuje. Podávame podľa chuti s medom.